PARTNER IN DE MEETKUNDE

Artikel GWW-Bouw.nl

Meten is weten. Meetapparatuur is cruciaal in de bouw- en infrasector. Het zijn echter vaak complexe systemen en het aanbod is enorm. Als partner in de meetkunde helpt Meetconsult bedrijven de juiste keuze in apparatuur te maken. Ook voor het inbedrijfstellen, trainingen, onderhoud, reparatie en kalibratie ben je bij het bedrijf uit Almere aan het juiste adres. Directeur Eelco Visser ‘highlight’ een aantal interessante toestellen die uitermate geschikt zijn voor toepassing in de infrasector.

MeetConsult is sinds 2004 de partner voor meetinstrumenten in Nederland. “We leveren hoogwaardige instrumenten met de beste service en kwaliteit,” begint Visser. “We zijn exclusief verdeler van GeoMax, onderdeel van Hexagon. Sinds eind vorig jaar zijn we tevens getraind en gecertificeerd om de gehele lijn GeoMax-meetinstrumenten te kalibreren, onderhouden en eventuele fabrieksgarantie te mogen uitvoeren. Met speciale software en speciale tools controleren en repareren wij Robotic Total Stations, GNSS, Laser- en waterpasinstrumenten. Kortom, alles onder één dak.”

EENMANS TOTAL STATION
Voor de infrasector maakt Meetconsult onderscheid in vier hoofdcategorieën, te weten de Robotic Total Stations, GNSS-ontvangers, roterende lasers en software om de apparatuur te bedienen. Visser begint met een toelichting op de eerste categorie. “Als het gaat om Robotic Total Stations zijn er in principe twee toestellen die veel gebruikt worden in de bouw- en infrasector, de GeoMax Zoom90 en de Zoom70. De eerste beschikt over geavanceerde technieken om reflectorloos over een afstand van 1 kilometer tot op de millimeter nauwkeurig te meten. Zeker bij bijvoorbeeld asfaltwerkzaamheden bespaart dit toestel veel tijd en door zijn nauwkeurigheid veel geld. De Zoom90 heeft bovendien een ongeëvenaarde Tracking functionaliteit en ondersteunt meerdere zoekmethodes. Uniek aan de Zoom70 is dat deze op afstand is te bedienen door één landmeter. Het toestel volgt continu het prisma. Eenmaal vergrendeld op het prima, blijft het instrument nauwkeurig gericht, zelfs op snel bewegende doelen.”

VIER SATELLIETSYSTEMEN
De Zenith GNSS-ontvangers van MeetConsult combineren data van de vier grote satellietsystemen (Europa, Rusland, China en Amerika) voor een zeer hoge nauwkeurigheid. “Eigenlijk is de data van een van de vier satellietsystemen al toereikend, maar de GNSS-ontvangers gaan een stap verder. Het topmodel is de Zenith40 met de hoogste nauwkeurigheid (8mm) en betrouwbaarheid (99,99%) door de unieke Zwitserse algoritme Q-Lock ProTM. De Zenith16 is een voordeligere versie die nog altijd een hoge nauwkeurigheid van 10 millimeter garandeert. De Zenith35 is op zijn beurt een multifunctioneel toestel voor moeilijk bereikbare locaties. Het Canadese algoritme zorgt ervoor dat het instrument zelfs in een bos is te gebruiken of tussen gebouwen. Ideaal voor het inmeten van kabels en leidingen. Met de Dual tag tilt functie kan ook gemeten worden als de stok scheef staat tot meer dan 30 graden. De GeoMax X-POLE tot slot combineert de voordelen van TPS en GNSS. Met een druk op de knop schakel je tussen beide meetmethoden zonder omslachtige en tijdrovende configuraties.”

MeetConsult levert vanzelfsprekend ook de veldsoftware voor de meetinstrumenten en vertrouwt daarbij op X-PAD. “Het is de eerste Android-software in de markt sinds 2013. De software werkt als een app, is heel gebruiksvriendelijk en eenvoudig aan te leren,” legt Visser uit. “Tot slot leveren we ook een brede range aan roterende lasers van GeoMax met de Zone80DG als topmodel, al dan niet in te zetten voor machinebesturing. Het toestel heeft een bereik van 1.100 meter en geschikt voor dubbel afschot tot 15 graden. Kortom, voor elke toepassing kunnen we het beste meetinstrument voorstellen.

www.gww-bouw.nl